
Home Page
Mijn NRG
Andere scoots
Andere scoots 2
Opvoeren
Boetes
Toffe acties
Mijn ervaring met de politie
De Rollerbank
Gastenboek
Links
|
 |
Opvoeren
NRG 4 ALL neemt geen enkele aansprakelijkheid voor het opvoeren van je brommer.
Er zijn verschillende mannieren om je scooter op te voeren, dit is met een beetje inzicht makkelijk zelf te doen, dus ren (rij) niet als een gek naar je dealer om je scooter op te laten voeren,dit scheelt je namelijk een hoop Euro’s.
Het makkelijkste om je scooter op te voeren is om zijn begrenzers eruit te halen, want door die kl*te wetgeving hier in Nederland is het niet toegestaan om met je brommer harder dan 40 te mogen / kunnen rijden. Maar omdat bijna alle modellen in het buitenland worden gemaakt waar ze wel harder dan 40 mogen rijden worden de scooters dan ook standaard 70 / 75 km/u gemaakt. Daardoor heeft Netelenbos er ff een paar begrenzers ingedouwd waardoor de dingen nog maar 50 rijden. Maar wij zijn ook niet gek en zijn nog lang niet oud genoeg om dood te gaan (de meesten dan) dus halen we die krengen er weer gezellig uit. Hieronder staat een uitgebreide handleiding hoe dat het best te doen is.
LET OP: ALS JE BROMMER IS OPGEVOERD EN JE MAAKT EEN ONGELUK EN DE POLITIE KOMT ERACHTER DAT JE BROMMER IS OPGEVOERD DAN DEKT DE VERZEKERING NIET DE SCHADE!!!!!!!!
|
|
De Begrenzers verwijderen:
De prop uit de uitlaat:
Bij 70% van alle brommers zit er een prop in de uitlaat, dat is een soort van versmalling bij de ingang van je uitlaat, waar deze op de cilinder zit.
Werking van de begrenzer:
Deze die zorgt ervoor dat je 50cctje niet goed al zijn uitlaatgassen kwijt kan waardoor de cilinder wordt vertraagd, minder slagen maakt waardoor je scooter zachter gaat lopen.
Hoe te verwijderen:
Eigenlijk heel simpel, je maakt je uitlaat helemaal los, kijk dan in het beginstuk en ziet als het ware de versmalling zitten, deze is er meestal ingelast. Pak dus een boormachine en boor deze er helemaal uit.
Zet je uitlaat daarna weer op je scoot en hij loopt nu waarschijnlijk zo rond de 60 km/u.
LET OP!!!: ZORG ER WEL VOOR DAT JE ZEKER WEET DAT ER GEEN STUKJES IJZER MEER IN JE UITLAAT ZIT WANT ANDERS HEB JE DE KANS DAT JE CILINDER NAAR DE T*FUS GAAT.
Bochtje aan de uitlaat:
Bij de overige 30% zit er 9 van de 10 keer een extra bochtje aan de uitlaat vast die de piemel genoemd wordt.
Werking van de begrenzer:
Door deze kunnen net als bij de prop de uitlaatgassen niet in 1x de uilaat uit, waardoor de zuiger minder slagen maakt en je scooter dus zachter gaat lopen.
Hoe te verwijderen:
Er zijn verschillende manieren om deze begrenzer ongedaan te maken, zo kun je hem erag zagen en dan het gat dichtlassen, echter moet je hiervoor wel, of iemand kennen, die kan lassen. Je kunt ook het bochtje eraf zagen zodat je nog net een stukje over hebt. Nu heb je ook een gat, maar je kunt nu het stuk wat je nog over hbt met een bankschroef dichtmaken, dit is veel gemakkelijker en je hoeft er ook niet voor te kunnen lassen. Let er echter wel op dat je het gat goed dichtmaakt, want anders maakt je scooter een t*r*ng herrie, en kun je de hele uitlaat er weer afschroeven. Je scooter loopt nu net als met de prop ongeveer 60-65 km/u
Ring in de variateur:
Bij ongeveer 80% van alle brommers zit er een ring in de variateur, deze zorgt ervoor dat er een heel groot verlies optreed ten opzichte van de krukas op de variateur en de variateur en de acterband. Waardoor je scooter een flink stuk zachter gaat lopen
Werking van de begrenzer:
De vario is voor degene die het niet weten de automatische transmissie van je scooter, hij zit aan de ahterband vast en bij de meeste onder of naast het luchtfilter. Je scooter gaat harder naarmate je het gas langer inhoud. Dat komt doordat er 2 schijven in de vario zitten die dan steeds verder naar elkaar toekomen. Tussen deze 2 schijven zit een band, die kun je eigenlijk vergelijken met de ketting van je fiets. Naarmate de 2 schijven naar elkaar toekomen komt de band hoger te liggen, waardoor er een grotere overbrenging ontstaat en je scooter dus harder gaat lopen. Nu heeft Neet dus bedacht om tussen deze 2 schijven een ringetje te plaatsen, zodat de 2 schijven niet helemaal tegen elkaar aan kunnen komen en de band dus niet zijn maximale overbrenging kan overbrengen, waardoor je scooter weer zachter gaat lopen.
Hoe te verwijderen:
Eigenlijk heel simpel, maar je moet wel het juiste gereedschap hebben. Maak je vario open, nu zie je wat er op de foto is afgebeeld. Maak nu het linkerstuk los, je zult merken dat dit niet gaat, want hij draait mee. Nu kun je heel lastig doen en hem proberen vast te zetten, maar 9 van de 10 keer lukt het nu nog niet en je hebt alleen maar de kans dat je je vario molt. Nu zul je mischien denken “hoe moet het dan”, nou eigenlijk heel simpel zet gewoon ff een seconde of 3 de luchtsleutel erop en los is het moertje. Maar dan moet je natuurlijk wel een luchtsleutel hebben, heb je die niet en ken je niemand die er een heeft, breng je scooter dan gewoon naar de fietsenmaker voor een uurtje, kost je mischien 10 Euro, maar dan zit je zelf niet te kl*ten en geloof mij het is die 10 Euro zeker waard. Let er trouwens wel op dat JE CONTACT UITSTAAT. Anders gaat je scooter plots weer aan. (is mij ook al een keer overkomen) Nu je het moertje loshebt haal je gewoon alles los, leg wel ff alles in volgorde neer zoda je ook weer weet hoe het in elkaar moet. Nu kom je vanzelf tussen de 2 schijven een ringetje tegen, haal deze weg en sleutel alles weer in elkaar. Je scooter zal nu ongeveer 60 lopen en als je de uitlaat ook al hebt onbegrensd zo een 75 km/u.
|
|
Ander manieren van opvoeren:
Het beste wat je kunt doen als je scooter totaal is onbegrensd is er een andere uitlaat onder zetten. Dit echter niet grates en je bent zeker 100 Euro kwijt voor een nieuw uitlaatje. Je hebt bij het kiezen van een uitlaat een zeer groot assortiment, van goedkope (90 Euro) tot (te) dure uitlaten (500 Euro). Het beste is als je hier nog niet zoveel verstand van hebt met een goedkoop ding te beginnen, want mijn ervaring is dat mensen de uitlaten in het begin niet goed onderhouden (lees niet onderhouden). Als je dit bij een goedkoop uitlaatje, bijvoorbeeld een Tecnigas, hebt is dat nog niet zo erg als bij bijvoorbeeld een Ixil twinner van 200 Euro. En duurder hoeft meestal niet beter te zijn trouwens, want ik ken namelijk iemand die een Power one racing-uitlaat (90 Euro) harder gaat als iemand met een Ixil Twinner-uitlaat.
|
|
|
|